četrtek, 10. julij 2014

IZJAVA NA ODGOVOR VDT



VDT skuša zmanjšati pomen nejasno opisanega kaznivega dejanja v izreku sodbe z navedbo, da so v izreku sodbe zaobsežena ravnanja vseh treh obsojencev in so le-ta medsebojno prepletena, kar je tudi deloma razlog za mestoma nepregleden opis, ki pa vsebuje vse elemente kaznivega dejanja, tudi obsojenemu Srečku Prijatelju ter da naj bi zagovornik poskušal z interpretacijo posredno izpodbiti pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja.

Navedeno ne drži, zagovornik je v zahtevi za varstvo zakonitosti želel izpostaviti z analizo obtožbe in sodbe, kako je obtožni akt mogoče razumeti in kako je sodišče, tudi samo očitno v zagati glede obtožnega akta, na več različnih mestih različno utemeljevalo svojo odločitev, kar samo po sebi izkazuje nejasnost obtožnega akta kar je posledično pripeljalo do bistvene kršitve določb kazenskega postopka, ki jih zatrjuje vložnik v zahtevi. Vložnik zahteve poudarja, da se v kazenskem postopku zahteva določnost in jasnost tako obtožnega akta kot sodbe, zaradi zagotovitve pravice do obrambe in poštenega sojenja, katere so zagotovljene tudi na ustavnopravni ravni, kot tudi za ugotovitev, ali je dejanje, za katero je bil Srečko Prijatelj obsojen, sploh kaznivo dejanje.
Poleg kršitve, ki jih vložnik izpostavlja v zahtevi za varstvo zakonitosti, sodišče ni v celoti rešilo premeta obtožbe s tem, ko ni pojasnilo (in ne, da ni pravilno ugotovilo) aktivnega verbalnega nagovarjanja.
Naklep je sicer bistvena sestavina kaznivega dejanja in kot tak tudi vprašanje materialnega prava.
Glede dvoma v nepristranskost sojenja oz. pravice do nepristranskega sojenja vložnik zahteve nima ničesar dodati, kar ne bi že izpostavil v zahtevi in kar je podrobno obrazložene že v zahtevi (in ne gre za posplošene trditve). Gre za evidentno kršitev pravice do poštenega sojenja in pravice do sodnikove nepristranskosti, ki jo skuša sanirati tudi drugostopenjsko sodišče. Poleg subjektivnega prepričanja vložnika zahteve, da mu ni sodila sodnica, ki že v samem začetku ni bila odločena ali se je vsaj občutno nagibala k izidu postopka, saj je, kot mora vložnik zahteve ponovno izpostaviti, dejansko stanje in okoliščine, nanašajoč se na obtožni predlog ugotavljala in kot odločilne (obremenilno) ugotovila v
kazenskem postopku, ki se je pred Okrožnim sodiščem v Kopru vodil pod opr. št. I K 27115/2010, o čemer se Vrhovno sodišče lahko prepriča tudi z vpogledom v citiran kazenski spis, dodatno poleg drugih okoliščin, ki jih vložnik zahteve izpostavlja v tč. XXVI zahteve, je podan gotovo tudi objektiven kriterij, da vložniku zahteve ni bila zagotovljena pravica do nepristranskega sojenja. Odločanje o pomembnih okoliščinah v predhodnem kazenskem postopku, ki jih je sodišče potrdilo kot odločilne in obremenilne, dejansko pomeni dejansko pristranskost brez nadaljnje potrebe po dodatni argumentaciji.
Vložnik zahteve tudi nima ničesar dodati k navedbam v zahtevi glede očitane kršitve pravice do obrambe. Odgovor VDT tudi pavšalno povzame stališča sodišča druge stopnje, ter navaja, da naj bi se sodba opirala na številne druge dokaze (v zvezi z nagovarjanjem h kaznivim dejanjem), pri čemer ne navede niti, na katere in se vložnik do tega niti ne more izjasniti.
Sicer pa se VDT ni opredelilo do več bistvenih navedb iz zahteve, pri katerih vložnik zahteve vztraja.
Vložnik zahteve Vrhovnemu sodišču RS predlaga, da postopa skladno s 4. odst. 423. čl. ZKP.

Ni komentarjev:

Objavite komentar