torek, 8. januar 2013

MARJAN MIKUŽ JE BIL NA PRVI STOPNJI OBSOJEN GOLJUFIJE


Marjan Mikuž
Marjan Mikuž si je zaradi poslovne goljufije prislužil dve leti in pol zapora. Foto: Vojko Rotar


Zaradi ogoljufanja tašče Srečka Prijatelja dve leti in pol zapora

Marjan Mikuž je bil na prvi stopnji obsojen goljufije
7. januar 2013 ob 17:38
KoperMMC RTV SLO/STA
Poslovnež Marjan Mikuž, poslovni sodelavec nekdanjega poslanca DZ-ja Srečka Prijatelja, je bil obsojen na dve leti in pol zapora.
Sodnica Orjana Trunkl je odločila, da sta poslovnež Marjan Mikuž in njegova nekdanja sodelavka Loredana Bratož kriva poslovne goljufije oz. pomoči pri poslovni goljufiji Leopolde Stojkovič, sicer tašče nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja. Mikuž si je tako prislužil dve leti in šest mesecev zaporne kazni ter denarno kazen, Bratoževa pa pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo treh let.
Stojkovičeva je bila med lastniki zemljišč na Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper pred leti ob posredništvu Mikuževega podjetja Premik neta odkupila za potrebe načrtovanega zalednega logističnega terminala pri Sežani.
Mikuž naj bi pri tem ob pomoči Bratoževe zase neupravičeno zadržal 404 tisoč evrov kupnine. Ta dolg je bil tudi predmet spora med Prijateljem in Mikužem, postopek zoper Mikuža in Bratoževo pa je bil že pred časom izločen iz sojenja Časarju, Prijatelju in Mikužu glede nepremičninskih poslov z Luko.
Zagovornika obeh obtožencev sta že napovedala pritožbo na sodišče.

 Po treh letih zapora zaradi pisanja SMS-ov in vztrajanju na vračilu dolga s strani Marjana Mikuža smo dočakali razsodbo z milo izrečeno kaznijo.Očitno pri nas deluje sistem tako, da kazenske sankcije zadanejo na veliko le tiste katerih goljufije so majhne, za velike goljufije pa so kazni manjše ali celo oprostilne. V tem primeru se organi pregona ne ukvarjajo s tem, da je bila pri tej goljufiji tudi davčna utaja. Prav tako mora oškodovanka sama od Mikuža izterjati denar za parcelo, ki je bila v njeni lasti . V moji sodbi pa je sodnica kar hitro poskrbela, da je dosodila vračilo denarja Mikužu, čeprav ga nisem prejel - ampak je Mikuža  označila kot verodostojno osebo oz. osebo, ki ji gre verjeti. Ali je to res vidimo iz zdaj zaključenega postopka.