petek, 31. avgust 2012

ALI JE KDO ZA KAJ ODGOVOREN IN PRISTOJEN?


Na tem blogu sem že večkrat pisala o tem, kako se vedno srečujem z odgovori: »za to nismo pristojni«! In prav nič nisem presenečena, da sem tak odgovor prejela spet pred dnevi. Zakaj?

Začela se je predvolilna kampanja v kateri kandidati za predsednika zbirajo podpise volivcev. Tako se je ga. Malešič odpravila tudi v zapore Dob. Tam se je predstavila kot pooblaščenka Srečka Prijatelja. Zanimivo je za vse tiste, ki ne poznate postopkov, ki so potrebni za obisk v zaporu, da mora zapornik pisno oddati vlogo za prijavo pooblaščenca in šele ko je ta odobrena je obisk mogoč. Kljub temu, da ga. Malešič ni bila vpisana kot pooblaščenka so soproga poklicali, da bi jo sprejel. Vodstvu oddelka, kjer prestaja kazen je povedal, da gospe ne pozna in se z njo ne želi srečati. S tem se je zanj zgodba zaključila.

Za vse nas, ki lahko spremljamo dogodke po spletu pa ne. Že naslednji dan je bilo na spletu objavljeno, da se je ga. Malešič na Dobu srečala s Srečkom Prijateljem. Celotna članka lahko preberete spodaj.

Po tem sem na 24ur.com poslala sporočilo, da je navedba neresnična in zahtevamo popravek. Popravka ni bilo, samo del članka, kjer je bilo to omenjeno je bil izrezan.

Nikakor nisem mogla verjeti, da se lahko tako zlorablja ime in priimek in sem se obrnila na informacijsko pooblaščenko. Odgovor je bil pričakovan- nismo pristojni in seveda napotitev na iskanje pravice po sodni poti.

Imamo vladne organizacije, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev. Vendar čedalje težje dobim kakšno zadevo za katero davkoplačevalci od teh organizacij ali ustanov ali…v zameno za svoj denar kaj dobimo razen odgovora – nismo pristojni.

Ministri niso odgovorni za delo, ki ga opravljajo, zaposleni to delo opravljajo po navodilih nadrejenih. Torej, kdo sploh je za kaj odgovoren in pristojen? Kot zgleda pri nas nihče! Važno je, da delajo in zato prejemajo plačilo in vsake toliko odgovorijo na kakšno pismo, ki priroma do njih v veri, da pa bo mogoče tokrat vseeno kdo opravil svoje delo.

 

Za volilne točke so nekateri pripravljeni storiti marsikaj                                           

 

Volilne točke nabirajo Türk, Pahor, Zver in Štern, Malešičeva pred mediji o programu

Objavil admin4 22. 08. 2012 pod kategorijo DRUŽBA, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom
Tekma kandidatov za predsednika države se nadaljuje tudi danes. Med drugim so na terenu sedanji predsednik republike Danilo Türk, poslanec SD in nekdanji premier Borut Pahor, evropski poslanec Milan Zver in predsedniški kandidat Artur Štern. Kandidatka Monika Malešič je na novinarski konferenci predstavila svoja programska izhodišča.
“V kolikor bom izvoljena za predsednico, se bom potrudila Slovenijo približati svetu in jo istočasno zadržati kot neodvisno in suvereno,” je povedala Malešičeva in med drugim poudarila, da mora predsednik republike sodelovati z vsemi političnimi opcijami.
Malešičeva se bo zavzemala za spremembo referendumske zakonodaje in sistem deželnih parlamentov. Kot je dejala, nima nič proti referendumu, vendar pa ne more cela Slovenija odločati o problemu posamezne regije. Po njenem mnenju ima Slovenija tudi preveč občin, saj bi jih bilo 60 “več kot dovolj”.
“Če bi vladna koalicija sprejela take ukrepe, bi bistveno več privarčevala kot pri varčevalnih ukrepih, ki jih sprejema v tem trenutku in nimajo nobenega smisla razen tega, da povzročajo paniko med ljudmi,” meni Malešičeva.
Predsedniška kandidatka je izpostavila tudi zavzemanje za spremembo volilnega in sodnega sistema. Med drugim bi kot predsednica predlagala, da vsi tožilci in sodniki kazensko odgovarjajo za svoje primere. Ti namreč po njenih besedah zdaj nimajo možnosti oziroma si ne upajo obsoditi tajkunov.
V zaporih v Dobu je Malešičeva obiskala “nekaj pomembnih kaznjencev”, ki so po njenem prepričanju zaprti zaradi političnih interesov, med drugim Srečka Prijatelja. Ob tem je poudarila, da ima “precej informacij”, ki jih bo uporabila na soočenjih.
Malešičeva se je dotaknila tudi vprašanja enakopravne obravnave predsedniških kandidatov v medijih. Kot je dejala, si želi biti enakopravno obravnavana, v nasprotnem primeru pa bo tudi sama odstopila od predsedniške kandidature. Nedavno je namreč iz istega razloga to storil že Marko Kožar.
Ostali predsedniški kandidati medtem nadaljujejo z zbiranjem podpisov podpore ter raznimi obiski in srečanji. Türk je s pomočjo podpornikov dopoldne zbiral podpise na Jesenicah, v Tržiču in Kranju, popoldne pa bo obiskal še stojnico pred upravno enoto Ljubljana Center.
V okviru projekta Skupaj – spodbujajmo drug drugega pa se je Pahor pridružil kolektivu podjetja Čipka Art v Idriji, popoldne pa bo obiskal še partizansko bolnišnico Franja pri Cerknem in se srečal s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno.
Zver se bo danes mudil v Šentjurju, Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Podčetrtku. Zaenkrat še ni jasno, na kakšen način bo vložil kandidaturo, je pa pričakovati, da bo to pojasnil na današnji novinarski konferenci. Te se bo sicer udeležil tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ter župani občin Rogatec, Podčetrtek in Kozje.
Predsedniški kandidat Artur Štern podpise podpore danes zbira na Štajerskem, in sicer v Miklavžu in Mariboru.(sta)

 

 


 Po prošnji za objavo popravka je del članka , ki je govoril o obisku v zaporih izginil. Popravek pa ni bil objavljen.

 

S slovenskim dekoltejem po uspeh ali kazen?

Ljubljana, 22.08.2012, 22:20 | M.R./STA/U.Z.

Kandidatka za predsednico Monika Malešič bi lahko z obleko v barvah zastave kršila zakon. Dobili smo namreč različni mnenji pravnikov. Sicer pa je predstavila svoj program, ki predvideva spremembe zakonodaje, obiskala pa je tudi zapornike, tudi Srečka Prijatelja.
  •  
V ponedeljek je bila Monika Malešič, ki zbira podpise za vložitev kandidature na letošnjih predsedniških volitvah, na Ptuju oblečena v obleko v barvah slovenske zastave, na njej pa je bil tudi grb. Obleka je imela razmeroma globok dekolte. Gre za precej ameriški stil "nagovarjanja volivcev", a v ZDA je to dovoljeno. V trgovinah, tudi slovenskih, je mogoče kupiti veliko kosov oblačil, na katerih je ameriška zastava ali pa so celotna oblačila v barvah le-te.
V Sloveniji pa Zakon o grbu, zastavi in himni dovoljuje uporabo zastave le v uradne namene. Pravnik Rajko Pirnat je za naš medij ocenil, da je bil zakon s tem kršen, vendar meni, da ta kršitev ni tako velika, da bi jo lahko obravnavali kot prekršek. Prekršek mora biti po njegovih besedah namreč zelo jasno določen, "v zakonu pa ni izrecne prepovedi uporabe zastave na ta način," dodaja. Sam sicer meni, da je bilo ravnanje Malešičeve neprimerno.
Zakon prepoveduje uporabo grba, zastave ali slovenske narodne zastave, ki so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo. Zakon tudi kot prekršek določa "uporabo grba, zastave ali slovenske narodne zastave v nasprotju z javnim redom ali tako, da krni ugled Republike Slovenije". Kazen za fizične osebe ob ugotovljenem prekršku lahko znaša 60 evrov, za pravne osebe pa 600 evrov.
Odzval pa se je tudi Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete. Prepričan je, da oblačenje v oblačila, ki prikazujejo zastavo, ne predstavlja kršitve zakonov. "Splošna svoboda ravnanja, ki je zagotovljena z ustavo, vsakomur dovoljuje, da oblači, kar želi, in da izkazuje pripadnost državi na ta način. Če bi zakon res prepovedoval oblačenje v oblačila, ki prikazujejo zastavo, bi verjetno bil protiustaven," je zapisal.
Tržni inšpektorat, ki nadzira komercialno rabo simbolov, kršitve ne vidi
Vprašanje smo naslovili tudi na tržni inšpektorat, ki nam je odgovoril, da bi moral posredovati v primeru komercialne rabe zastave, grba ali himne. V tem primeru pa takšne kršitve ni, zato tudi ne bodo ukrepali. Zapisali so še, da lahko glede na fotografije, ki smo jih objavili na našem portalu, sklepajo, da verjetno obleka ni bila sešita iz zastave, je pa uporabljena enaka barvna kombinacija.
O obravnavi morebitnega prekrška smo povprašali tudi policijo, a odgovor še čakamo.
Njeno varčevanje bi bilo drugačno od vladnega
Sicer pa je Malešičeva danes predstavila svoja programska izhodišča. "V kolikor bom izvoljena za predsednico, se bom potrudila Slovenijo približati svetu in jo istočasno zadržati kot neodvisno in suvereno," je povedala in še poudarila, da mora predsednik republike sodelovati z vsemi političnimi opcijami.
Zavzemala se bo za spremembo referendumske zakonodaje in sistem deželnih parlamentov. Kot je dejala, nima nič proti referendumu, vendar pa ne more cela Slovenija odločati o problemu posamezne regije. Po njenem mnenju ima Slovenija tudi preveč občin, saj bi jih bilo 60 "več kot dovolj".
"Če bi vladna koalicija sprejela take ukrepe, bi bistveno več privarčevala kot pri varčevalnih ukrepih, ki jih sprejema v tem trenutku, in nimajo nobenega smisla razen tega, da povzročajo paniko med ljudmi," meni Malešičeva.
Predsedniška kandidatka je izpostavila tudi zavzemanje za spremembo volilnega in sodnega sistema. Med drugim bi kot predsednica predlagala, da vsi tožilci in sodniki kazensko odgovarjajo za svoje primere. Ti namreč po njenih besedah zdaj nimajo možnosti oziroma si ne upajo obsoditi tajkunov.
Malešičeva se je dotaknila tudi vprašanja enakopravne obravnave predsedniških kandidatov v medijih. Kot je dejala, si želi biti enakopravno obravnavana, v nasprotnem primeru pa bo tudi sama odstopila od predsedniške kandidature, kot je to že storil Marko Kožar.