torek, 25. september 2012

MAHINACIJE SODIŠČA



Ključno vprašanje sodišča pri ponovnem sojenju za isto zadevo je kako ohraniti verodostojnost Marjana Mikuža. Sodnica Orjana Trunkl je v prvem sojenju v isti zadevi zapisala, da je omenjeni gospod oseba, kateri gre verjeti. Sedaj, takoj na začetku predobravnalnega naroka je na hitro poskrbela, da se Mikuža in Bratoževo izloči (obtožnica ju bremeni goljufije in pomoči pri goljufiji – protipravna prisvojitev 404.000 EUR). Razlog za izločitev je bil zdravstveno stanje Bratoževe, mnenje izvedenca pa tega ni potrdilo.
Ob  razdružitvi, ponovni združitvi in spet razdružitvi iste obtožnice se sprašujemo o zakonitosti delovanja sodišča saj je že v nebo vpijajoče dejstvo, da se s temi dejanji po potrebi prikraja izvajanje in potek sojenja.


Članek objavljen v Delu

Delo, 18.09.2012 00:00:00

Dva bi skupaj, dva narazen
Bodo sodna postopka združili? Marjan Mikuž in Loredana Bratož trdita, da nista ogoljufala tašče Srečka Prijatelja
Koper – Marjan Mikuž in njegova nekdanja pomočnica Loredana Bratož na predobravnavnem naroku nista priznala krivde za domnevno poslovno goljufijo oziroma pomoč pri goljufiji na račun Leopolde Stojkovič, tašče Srečka Prijatelja. Njuna zagovornika vztrajata, da se postopek vodi ločeno.
Postopek proti obtoženima zaradi domnevne goljufije – Stojkovičevo je pri postopku prodaje zemljišča pri Sežani menda oškodovala za več kot 400.000 evrov – je sodnica Orjana Trunkl že pred časom zaradi zdravstvenih težav Bratoževe izločila iz postopka zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja in poslovneža Marjana Mikuža v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper, ki poteka na istem sodišču.
Včeraj sta tako zagovornik Mikuža Roman Sevšek kot zagovornik Bratoževe Gregor Hrvatin vztrajala, da se zadev ne sme znova združevati. To bi namreč »nedopustno otesnilo« Mikužev obrambni položaj, saj ta ne bi mogel zahtevati pričanja Prijatelja, je pojasnil Sevšek.
Oba obtoženca sta se odpovedala porotnemu sojenju, tako da bo o zadevi sodila le Trunklova. Ta je tudi določila, da bo začetek glavne obravnave 28. novembra, pri čemer gre za pogojni datum. Sodni senat bo namreč moral najprej odločati o morebitni ponovni združitvi omenjenih postopkov, ki jo zahtevata obrambi Časarja in Prijatelja.
Sevšek je predlagal zaslišanje več prič iz policijskih vrst in listinske dokaze, iz katerih menda izhaja, da obtožnica temelji zgolj na krivih navedbah Stojkovičeve. Zaradi krive ovadbe naj bi zoper Stojkovičevo prihodnji mesec stekel tudi postopek na sodišču. Pričanje policistov naj bi prav tako dokazalo, da za ovadbo Mikuža sploh ni bilo podlage.
Sevšek je predlagal tudi zaslišanje hčere Stojkovičeve Aleksandre Prijatelj in njenega moža Srečka Prijatelja, poleg tega pa še branje prepisov pogovorov med Prijateljem in Mikužem ter Prijateljevega SMS-sporočila Mikužu, iz katerih menda izhaja, da je Mikuž dolgoval Stojkovičevi precej manjši znesek od navedenih 400.000 evrov.
Hrvatin je med drugim predlagal branje grafološke analize overjenega podpisa Stojkovičeve, zaslišanje pomočnice zdaj že pokojne notarke, ki je overila pogodbo med Mikužem in Stojkovičevo, ter izjavo Stojkovičeve, da so vse Mikuževe obveznosti do nje poravnane.
STA