četrtek, 20. september 2012

KAKO SE ŽELI NEKATERE ZA VSAKO CENO ZAŠČITITI?

Spodaj omejen primer je dokaz, da se nekatere obtožbe želijo prikriti.
Postopki so skrbno načrtovani - fazni. Najprej razdružitev, potem
odstranitev senata in spet sojenje pred isto sodnico.
V začetku ista obtožnica je bila najprej razdružena, pa spet združena
in ponovno razdružena. Zelo enostavno in po potrebi za dosego
zastavljenega cilja. Ali je cilj tega zaščita Marjana Mikuža?





Primorske Novice
torek, 18. september 2012

Mikuž in Bratoževa ne priznavata krivde

“Krivde ne priznam,” se je o obtožbi, da je taščo Srečka Prijatelja ogoljufal za 404.000 evrov, včeraj izrekel Marjan Mikuž. “Sem nedolžna,” je enako povedala tudi njegova nekdanja tajnica Loredana Bratož. Če njunega primera senat ne bo združil s sojenjem Časarju, Prijatelju in Mikužu, jima bo sodnica začela soditi konec novembra.
Igralci “stranske” epizode razvpite Orleške gmajne (z leve): odvetnik Roman Sevšek, Marjan Mikuž, njegova nekdanja tajnica Loredana Bratož in odvetnik Gregor Hrvatin
Foto:

KOPER> Nepremičninarja Marjana Mikuža in njegovo nekdanjo tajnico Loredano Bratož je tožilstvo obtožilo skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Luke Robertom Časarjem in zaprtim nekdanjim poslancem Srečkom Prijateljem v skupni zgodbi o sumljivih poslih s parcelami na Orleški gmajni. Vendar pa Bratoževe zaradi zdravstvenih težav ni bilo na dva prva naroka, zato je sodnica Orjana Trunkl ob negodovanju Prijatelja in Časarja obtožbo zoper njiju izločila iz skupne obtožnice in sklenila, da jima bo sodišče sodilo posebej.
Domnevna nečednost, zaradi katere tožilstvo preganja Mikuža in Bratoževo, je in ni povezana s spornimi posli na Orleški gmajni. Povezana je toliko, ker gre prav tako za odkup in prodajo ene od parcel na razvpiti Orleški gmajni, ni pa povezana z drugimi kaznivimi dejanji (zloraba položaja in podkupovanje), ki jih tožilstvo očita Časarju, Mikužu in Prijatelju.

Sporni 404 tisočaki

V primeru Mikuž-Bratož gre za sum poslovne goljufije. Tožilstvo namreč trdi, da je Bratoževa prepričala Prijateljevo taščo Leopoldo Stojkovič iz Orleka, da jo je ta pooblastila za urejanje vseh poslov v zvezi s prodajo pooblastilo za prodajo njene (zadnje) parcele, nato pa naj bi Bratoževa Stojkovičevi zamolčala, da je Luka parcelo kupila in zanjo tudi plačala kupnino na njen račun.
“Veliko” sojenje zaradi Orleške gmajne proti Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu se bo nadaljevalo v ponedeljek.
Nato naj bi Bratoževa 404.000 evrov kupnine s svojega računa brez dovoljenja Stojkovičeve nakazala na Mikužev račun. Po mnenju tožilstva je ob tem vedela, da si namerava Mikuž denar prilastiti. Bratoževa naj bi tako Mikužu pomagala storiti poslovno goljufijo, Mikuž pa naj bi jo dejansko storil.
Mikužev odvetnik Roman Sevšek je sodnici Trunkl predlagal, naj na sojenju zasliši kriminaliste in policiste, ki so primer obravnavali, in naj prebere vrsto listin iz sodnih sporov med Stojkovičevo in Mikužem, ki so izbruhnili zaradi sporne parcele, med drugim tudi njeno ovadbo in civilno tožbo proti Mikužu in Mikužev pregon Stojkovičeve zaradi krive ovadbe.
Sevšek želi, da bi se sodnica seznanila tudi z zapisnikom zaslišanja Prijateljeve žene Aleksandre, v katerem naj bi zatrdila, da Mikuž njeni mami ne dolguje ničesar, poslušala posnet pogovor med Prijateljem in Mikužem tik pred aretacijo in prebrala Prijateljevo sporočilo Mikužu dva tedna pred aretacijo, v katerem naj bi trdil, da njegovi tašči dolguje le 30.000 evrov. “Obtožnica temelji na navedbah v krivi ovadbi Leopolde Stojkovič,” je prepričan Sevšek.

Raje bi posebej

Skupaj z odvetnikom Loredane Bratož Gregorjem Hrvatinom sta predlagala tudi, naj pregleda domnevno sporno pooblastilo Stojkovičeve in zasliši pomočnico ter tajnico notarke, pri kateri je pooblastilo podpisala. Notarka je namreč medtem že umrla. Poleg tega Hrvatin predlaga tudi branje notarsko overjenega pooblastila, izjave Stojkovičeve, da so vse obveznosti do nje poravnane in same prodajne pogodbe.
Odvetnika se strinjata, da Bratoževi in Mikužu sodi sama sodnica in ne senat, ter da primera ne združijo s sojenjem proti Časarju, Mikužu in Prijatelju. O tem bo zdaj odločal senat “velikega” sojenja. Če primera ne bo združil, bo sodnica Trunkl Mikužu in Bratoževi začela soditi konec novembra.
DANIJEL CEK

Povezava do članka na spletni strani primorskih novic: 
http://www.primorske.si/Kronika/Mikuz-in-Bratozeva-ne-priznavata-krivde.aspx