torek, 23. oktober 2012

SCENARIJ



Doslej na podlagi slišanega lahko sklepamo, da Marjan Mikuž s svojimi pridobljenimi mio EUR lahko govori svoje zgodbice. Sodišče in tožilstvo sta vse do danes le te sprejemala kot verodostojno resnico.
Kaj je novega na sojenju?
Mozetrčeva pove sodnici in tožilki, da se z Mikužem ni hotela pogovarjati.. Zato se je pogovarjala samo z odvetnico Luke. Gospa odvetnica Mevlja Turk na pričanju pove, da je bila najeta in plačana s strani Mikuža. Glede na slišano Luka v tem primeru ni imela odvetnice. Sprašujemo se, ali je odvetnikom dovoljena lažna predstavitev in ali zakoni ne veljajo za vse? Mikuževa zgodba krofa z marmelado, slednjo je hotela Mozetičeva, je ob velikem zaslužku najmanj nemoralna, če ne še kaj drugega. Ali je bil in je to veliki scenarij Marjana Mikuža?
Ob spremljanju vsega tega se poraja veliko vprašanje: Ali nisva na zatožni klopi vsaj dva preveč.?


Članek objavljen v Primorskih novicah
torek, 16. oktober 2012

Začeli pri 25, končali pri 65 evrih za kvadratni meter

“Veste, njen mož je odvetnik, in skozi to zaščito, ki sta jo predlagala, sta prišla do višje cene,” je novogoriška odvetnica Branka Mevlja Turk včeraj pojasnila bistvo zapleta s solastnico zadnjih petih hektarjev na Orleški gmajni. Dodala je, da jo je za reševanje tega zapleta najel Marjan Mikuž in ne Luka Koper, kot je na prejšnji obravnavi trdila omenjena lastnica.
Včeraj sta na sodišče prišla le Marjan Mikuž in Srečko Prijatelj

KOPER > Obtoženi nepremičninski posrednik Marjan Mikuž je novogoriško odvetnico Branko Mevlja Turk prosil za pomoč, potem ko Jasna Mozetič iz Žigonov pri Renčah nikakor ni hotela prodati svojega šestindevetdesetinskega deleža zadnjih petih hektarjev Orleške gmajne. Na koncu se je mimo Mikuža dogovorila neposredno z Luko Koper za ceno 65 evrov za kvadratni meter, Mikuž pa je medtem preostale deleže kupil po 31 evrov za kvadratni meter.
In nato Luki prodal po ceni, ki jo je izsilila Mozetičeva ter tako samo s temi petimi hektarji zaslužil 1,78 milijona evrov. Mikuž naj bi s tem Roberta Časarja napeljal k zlorabi položaja, Časar pa naj bi položaj prvega moža Luke tako dejansko zlorabil. Enako naj bi se po mnenju tožilstva zgodilo tudi pri prodaji kompleksa Luna, kjer je razlika med kupnino Mikuža in kupnino Luke znašala dobrega pol milijona evrov.

Za Mikuža ni hotela slišati

Odvetnica Mevlja Turk je včeraj potrdila, da Mozetičeva ni hotela niti slišati za Mikuža in da je dobila občutek, da ga ne mara. “Potem sem se pogovarjala z vodjo pravne službe Luke in smo jo začeli posredno prepričevati. Pošiljala sem ji predloge pogodbe, ona je pošiljala svoje. Pogojevala je vse: ceno, pogodbo samo zanjo in ne v druščini preostalih 15 solastnikov, izključitev Mikuža iz posla ...”
“Predlagala je protišpekulativno klavzulo, klavzulo o neodgovornosti za pravne napake, ker je vedela, da bi morala svoj delež najprej ponuditi solastnikom. In potem je postavila ceno 40.000 evrov, da si bo pač kupila dober avto,” je sklenila in povzela, da se je Mikuž medtem odločil kupiti sam preostale deleže in je bil v najslabšem primeru pripravljen proti njej sprožiti delitveni postopek na sodišču.

Ni bila odvetnica Luke

Soobtoženi Srečko Prijatelj je nato pripomnil, da je Mozetičeva na prejšnji obravnavi ves čas trdila, da je bila Mevlja Turk odvetnica Luke in jo vprašal, ali potem ni šlo za preslepitev Mozetičeve, če jo je najel in plačal Mikuž. “Na to ne bom odgovorila,” mu je odgovorila Mevlja Turk. Dodala je še, da z Mikužem ni v nikakršnih tesnejših odnosih, saj njega in Aleksandro Prijatelj toži, ker ji kot družbenika podjetja Premik Invest (ki je v Divači hotelo graditi Sončno hišo) nista plačala nekaterih storitev.
Včeraj je pričala tudi upokojena sodnica Nevenka Krelj iz Škofje Loke, ena od 16 solastnikov zadnjih petih hektarjev, ki je Mikužu pomagala najti in predstaviti posel vsem solastnikom. “Skozi smo spravili vso proceduro od Švice do Hrvaške in Avstrije, na koncu pa ona ni hotela podpisati. Vsi smo bili ogorčeni,” je dejala za Mozetičevo in pojasnila, da so se z Mikužem začeli pogovarjati pri ceni 25 evrov, sami so predlagali ceno 35, na koncu pa pristali na 31 evrov za kvadratni meter.

Cenitvi malo nižji od kupnine

Na Mikuževo vprašanje, ali mu je, potem ko se je prodaja zapletla, tudi sama predlagala, naj deleže 15 lastnikov kupi Mikuž, ker je njim vseeno, komu prodajo, je odgovorila, da je to res predlagala. Dodala je še, da je tudi sama poklicala v Luko in vprašala, če ne bi raje prodali svoje deleže neposredno Luki, pa so ji odgovorili, da so za nakup parcel na Orleški gmajni pooblastili Mikuževo podjetje Premik.
Senat je včeraj zaslišal tudi cenilca, ki sta pred Mikuževim nakupom ocenila kompleks Luna. Drago Dujmovič iz Krvavega Potoka je povedal, da so mu cenitev naročili iz Kraškega zidarja in da se o tem ni nikoli pogovarjal z Mikužem. Zaradi zapuščenosti je objektu zbil 30 odstotkov vrednosti.
Igor Požar iz Matenje vasi pa je zaradi tega objektu zbil nekaj odstotkov vrednosti, vendar pa pripisal nekaj odstotkov zaradi ugodnejših tržnih razmer. Cenitev mu je naročil Mikuž. Prvi je Luno ocenil na 1,716 milijona, drugi na 1,9 milijona, Mikuž pa jo je Luki prodal za 1,95 milijona evrov.

Časar je zbolel

Včeraj je pričal tudi direktor sežanske poslovalnice Banke Koper Emil Repovž, ki je potrdil, da se je nekoč v Sežani srečal s Prijateljem in Mikužem in da sta mu povedala, da potrebujeta posojilo za nakup Lune. Z banke so nato začeli preverjati dokumente o poslu, Mikuža pa vprašali, zakaj se ne zadolži neposredno pri Luki. Družba Premik za posojilo potem sploh ni zaprosila.
Sicer pa sta se včeraj na sodišču znašla le Mikuž in Prijatelj, Časar pa se je opravičil zaradi bolezni in poslal zdravniško potrdilo. Prav tako naj bi zbolel tudi njegov odvetnik, zato je sodnica Orjana Trunkl Časarja za včerajšnjo obravnavo izločila iz postopka, na prihodnji, konec meseca, pa ga bo znova vključila vanj. .DANIJEL CEK