ponedeljek, 26. maj 2014

SODNA PRAKSA REPUBLIKE SLOVENIJE



Definitivno je res, da kdor krade, goljufa in slepari mora kot osnovno orodje uporabljati laž. Laž pa ima kratke noge,  kot pravijo stari ljudje, a na žalost v Republiki Sloveniji ne velja. Zaradi                         » lahkovernosti« organov pregona in pravosodnih organov, pa se le to pri nas določenim osebam splača uporabljati. Seveda ta ugotovitev izhaja iz našega primera, kjer je g. Mikuž absolutni zmagovalec. G. Mikuž je z izjavami in pričanji na sodišču,ki so daleč od resnice ( to je po zakonu kaznivo dejanje in se preganja po uradni dolžnosti- velja pa samo za nekatere) in goljufijo, ki je tudi pravnomočno dokazana res dobil milostno kazen. A je s tem, ko je sodišče na začetku slepo sledilo njegovim izjavam kupil dragocen čas in po vsej verjetnosti poskrbel, da so vsa finančna sredstva izginila iz njegovih računov( verjetno v tujino)- tako je ugotovila policija,ki pa ni ukrepala, kot to jasno govori zakon.
V Sloveniji v letu 2010 verjetno ni verjel nihče našim trditvam, da smo ogoljufani, oškodovani  in prevarani, pa čeprav nismo bili edini, saj so se oškodovanci oglasili  tudi uredništvu Primorskih novic. Vendar je bila prevelika želja vseh, po medijskem linču in tudi organi pregona in pravosodja so zaradi stalnih očitkov po neučinkovitosti takoj zagrabili brez premišljanja možnost, ki jim je bila prinesena na pladnju in se spravili na politično osebo. Omenjenemu gospodu so vsi slepo verjeli, celo njegova družina. S  svojo kalimerovsko držo in igranjem oškodovanca in sklicevanjem na svojo številno družino je  ustvaril celo sočutje v javnosti.
Obsojen sem bil na štiriletno zaporno kazen in jo tudi odslužil, njemu pa je bil podarjen čas in je lahko sredstva, ki mu niso pripadala varno pospravil na varno. Iz dokumentacije je bilo razvidno, da je kar nekaj finančnih sredstev podelil svojim družinskim članom s tem, ko jim je podelil kredite, ki po dostopnih podatkih do konca sojenja niso bili vrnjeni in po vsej verjetnosti tudi nikoli ne bodo. Hčerka in žena sta si v tem času tudi »kupili« vsaka svoje stanovanje v Ljubljani, čeprav sta bili v tem času  in tudi prej brez lastnih sredstev za preživetje. Kako lahko brez nič kupiš drago stanovanje v Ljubljani pa nam in verjetno tudi vam ni poznano , izvor premoženja, ki se preverja pri skoraj vsaki malo večji transakciji pa očitno v tem primeru ne deluje- zakaj?
Njegove laži so šle tako daleč, da mu je policija celo posodila denar, ko me je lažno prijavil za izsiljevanje neobstoječega dolga. Policija je z njim podpisala  pogodbo o tajnem sodelovanju v januarju 2010. Zanimivo pa je , da je pred tem v letu 2009  prav ta policija vložila  kazensko ovadbo zoper prav tega gospoda - ta kazenska ovadba pa je očitno čudežno izginila. Kako se izbira pri nas tajne policijske sodelavce verjetno nihče prav natančno ne ve, saj na dan prihaja kar nekaj primerov, ko so ti sodelavci precej sporni in njihova pričanja tudi. Glede na to, da se je odkrila pri njemu velika goljufija, ki je bila povezana z precejšnjim denarnim zneskom je bila želja po sodelovanju s policijo verjetno povezana z željo po ustavitvi postopka???? Verjetnost lahko uporabimo glede na odzive po obsodbi v Kopru in glede na dialog z kriminalistom ter glede na izjave tožilke. Upravičeno se sprašujemo ali so vsi ti sodni postopki sploh legitimni ob dejstvu, da vse sloni le na pričanjih Marjana Mikuža in glede na to, da je le ta imel velik finančni interes po moji obsodbi in verjetno obljubo policije, da se njemu ne bo nič zgodilo . Očitno je nekdo vsaj v manjšem delu snedel besedo.
Takrat je vsa Slovenija pisala » Prijatelja dobili s prsti v marmeladi« danes pa težko najdemo članek, ki bi pisal, kako se zgodba razvija in razpleta. Kako resnica počasi prihaja na dan . Žal pa sem jaz svoje odsedel, gospod pa je že več kot leto dni pravnomočno obsojen pa lahko še nemoteno ureja zadeve na prostosti in skrbi , da tečejo posli po začrtanih tirih.
Zanimivo pa je , da lahko spremljamo po Sloveniji vsakodnevne akcije policije, ki so zaradi suma oškodovanja v podjetjih, izčrpavanja le teh,….. v primeru , ki ga opisujem pa le tega ni, saj kljub velikim davčnim dolgovom in dolgu bankam in posameznikom nihče ne ukrepa . Zanimivo pa je , da je policija v uradnem zaznamku v letu 2009 ugotovila oškodovanja oz. sumljive transakcije v velikih zneskih(zneski okrog 9 mio). Postavlja se vprašanje ali organi pregona danes v tem primeru ne ukrepajo zaradi preteklih skupnih sodelovanj. Pa vendar ali lahko to prekrije odprte postavke bančnih kreditov, odprte postavke zaradi kaznivih dejanj, odprte postavke davčnega dolga….. Ali je mogoče, da se tak molk organov in tako neukrepanje tudi kupi? To pač človeku pride na misel glede tega , da se nekatere preganja za izgovorjene besede, grd pogled, namišljene oz. zadeve za katere nekdo izrazi sum….! Verjetno bo slaba banka uredila tudi take finančne luknje.
Po štirih letih smo dočakali sodbo , ki pravi in končno potrjuje, da smo s strani Mikuža ogoljufani in oškodovani. Prav zaradi tega  se je vse skupaj sploh  začelo. Kaj lahko rečemo – vsaj moralno zadoščenje- kaj več pa ne! Kje so sedaj moja 4 leta? Sedaj, ko so minila to nikogar ne zanima več. Vse skupaj je bilo skrbno načrtovano. In kako je država zaščitila oškodovance? Jih ni! Najprej je z napačno oceno dejanskega stanja zavlekla postopke, ki bi se mogli odviti čimprej, nato je dovolila, da se finančna sredstva, ki bi se morala zavarovati prosto prenesejo na druge račune oz. verjetno kar v tujino in na koncu je po tolikih letih sodnih postopkov ponovno pred nami  kalvarija za poplačilo oškodovanega zneska. Vse to za zaščito tajnega policijskega sodelavca. To pa je PRAVNA DRŽAVA Z VELIKO ZAČETNICO.
Človek lahko kar težko razume, da za nekatere veljajo popolnoma drugačna pravila. Da recimo za podjetje, katerega premoženje je zastavljeno za najeti kredit pri banki in kljub neplačevanju le tega  z lastnino podjetja trži drugo podjetje in tako so finančna sredstva speljana mimo banke . Ko je v krogu družinskih članov je to vse mogoče.  Mogoče je tudi , da preko sorodnikov s svojim ( ki ni tvoj) denarjem odkupiš svojo hišo, ki je na dražbi zaradi poplačila dolgov. Kdo vse bo lastnik hiše, saj je verjetno denar pridobljen z dejanji, ki jim ne rečemo pošteni posli. Kaj bodo ti ljudje, ki so ugotovili s kom imajo opravka prepozno in s tem ostali nekateri brez vsega ali pa z velikimi težavami? Bodo šli na sodišče in leta plačevali odvetnike in tako izgubili več kot so oškodovani- ne  bodo in zato takim gospodom
vrsto let taka dejanja uspevajo.
EPILOG:
Večkrat smo že napisali, da nisem nikoli nikogar udaril, poškodoval… iz ogorčenosti ob dejstvu, da smo bili ogoljufani s strani osebe, ki je bila kot družinski član, sem napisal SMS- sporočila, saj v takih primerih pač ne želiš osebe takoj izpostaviti policiji in preiskavi. Na vse načine pač poskušaš zadevo urediti z medsebojnimi dogovori in poiskati neko rešitev. Zaradi tega sem po hitrem postopku dobil 4 leta zapora in preden je bila končana še civilna sodba tudi že odsedel  dosojeno kazen Tri leta je bilo potrebno, da je postala pravnomočna kazenska sodba, ki je potrdila Mikuževo goljufijo. In ne boste verjeli šele pred mesecem pa je tudi civilno sodišče končalo to zadevo in prisodilo Mikužu vračilo neupravičeno pridobljene premoženjske koristi z goljufijo. Za to kaznivo dejanje je g. Mikuž dobil leto in pol zapora. Kaj nam torej sporoča sodna veja oblasti. Večja kot je goljufija in oškodovanje manjša je kazen.
Danes pa je g. Mikuž razžaljen in me preganja po sodišču zaradi objavljenih člankov novinarjev v katerih so pisali prav o tem, kar je danes pravnomočno dokazano.
Človek kar težko verjame.  Torej če si prevaran in oškodovan moraš bit tiho in potrpeti, saj je oškodovanec pač v podrejenem položaju in mora biti nadvse spoštljiv do človeka, ki je goljufijo in prevaro storil. Če pa ima veliko srečo bo za svoje oškodovanje mogoče lahko imel manj stroškov kot je znesek oškodovanja in mogoče bo dočakal, da bo v desetletju zadeva končana. Med tem času pa bo obiskoval razne delavnice za brzdanje jeze in besa, ker mu drugega pač ne ostane in se ob srečanju z osebo , ki je oškodovanje povzročila lepo posmejal, ga vljudno pozdravil in ga peljal še na kavico v kolikor bo lokal nekje blizu.
Škoda, da je v Sloveniji pravica tako daleč in je je tako malo. Ali je res pravica samo za tiste, ki so za njo pripravljeni plačati ali za tiste, ki imajo botre in zveze. Ali je res tako…? Človek se ob tem kar zamisli. Je to res država v kateri živimo?