nedelja, 2. junij 2013

PO VEČ LETIH JE ODLOČILA RESNICA IN ZMAGALA PRAVICA

sobota, 1. junij 2013

Mikužu poldrugo leto zapora



Koprski višji sodniki so odločili: Marjan Mikuž mora v zapor za leto in pol, njegova nekdanja tajnica Loredana Bratož pa bo morala dve leti paziti, da ji ne bo treba prestati leto dni pogojne kazni. Višji sodniki so verjeli tašči Srečka Prijatelja, da jo je Mikuž ogoljufal za 404.000 evrov.

KOPER > Optimizem obrambe obsojenih Marjana Mikuža in Loredane Bratož pred razglasitvijo sodbe na koprskem višjem sodišču se je včeraj izkazal kot neutemeljen. Višji sodniki so v bistvu potrdili sodbo okrožnega sodišča, le obsojenima so nekoliko znižali kazni. Mikužu z dveh let in pol na leto in pol zapora, Bratoževi pa z dveh let pogojne kazni s triletno preizkusno dobo na leto dni pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo. “V ostalem delu se pritožbe zavrnejo,” jsklenila razglasitev višja sodnica Darja Srabotič. V nadaljevanju je pojasnila, da so višji sodniki (v senatu sta bila še višja sodnika Mara Turkin Franc Drešar) podvomili v ugotovitev dejanskega stanja okrožnega sodišča. “In sicer zato, ker je okrožno sodišče zapisalo, da je oškodovanka starejša gospa, nekoliko betežna in zmedena,” je dejala. Zato so se odločili, da bodo odprli obravnavo, kar senati višjega sodišča redko storijo.
Na obravnavo so povabili Leopoldo Stojkovič iz Orleka pri Sežani, taščo zaprtega nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja, ki sta jo po sodbi okrožnega sodišča Mikuž in Bratoževa ob prodaji njene parcele Luki ogoljufala za 404.000 evrov. “Na obravnavi smo se prepričali, da je kljub temu, da je stara 77 let, gospa zdrava, bistra in da natančno ve, kaj počne,” je rekla sodnica Darja Srabotič.

Leopolda Stojkovič je v okviru razvpitega projekta Orleška gmajna (njen zet Srečko Prijatelj se je razglašal za idejnega očeta projekta) koprski Luki prodala 15 parcel v izmeri 79.783 kvadratnih metrov in obogatela za 2,85 milijona evrov. Zadnjo parcelo (25.290 kvadratnih metrov) naj bi prodala Luki po 15 evrov za kvadratni meter in ne po 31 evrov, kolikor je dobila za druge parcele. Kasneje je ugotovila, da je Luka zadnjo parcelo plačala še enkrat (po 16 evrov), 404.640 evrov kupnine nakazala Bratoževi, ta pa Mikužu. Obsojena sta zatrjevala, da je bil tak dogovor s Stojkovičevo, ki je Bratoževi tudi podpisala pooblastilo, ona pa je trdila, da tega ni vedela in da kupnine ne bi prepustila nikomur.


Nista je obvestila

“Ves čas je mislila, da bo zadeva z njenimi parcelami končana, ko jih bo prodala Luki. Dobila je lepo vsoto denarja in bila je zadovoljna,” je nadaljevala sodnica. Višji sodniki so ocenili, da je okrožna sodnica Orjana Trunkl razsodila prav, ko je verjela njej in ne zgodbi, ki sta jo povedala obsojena. “Ko je gospa Bratož dobila denar in ga nakazala Mikužu, je najmanj nenavadno to, da o tem ni obvestila gospe Stojkovič,” je sklenila sodnica poročevalka.
Na koncu so obsojenima ugodili le pri višini kazni. Za Mikuža so sklenili, da mu ne gre šteti v oteževalno okoliščino, če dejanja ni priznal, kar je storila sodnica Trunkl. Ko so izpustili to okoliščino in ugotovili, da še nikoli ni bil kaznovan, so mu zaporno kazen znižali za leto dni. Pri Bratoževi pa so ocenili, da od goljufije ni imela nobenih koristi in da si je z dejanjem le zagotovila delovno mesto pri Mikužu. Zato so ji pogojno kazen znižali za eno leto.

Kmalu bo dobil vabilo

Odvetnik Gregor Hrvatin je senat vprašal, ali lahko napove pritožbo, pa so ga podučili, da pritožbe na sodbo višjega sodišča ni, ker s sodbo niso spremenili dejanskega stanja. To pomeni, da sta kazni za Mikuža in Bratoževo pravnomočni. Možna je le vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na Vrhovno sodišče, ki pa ne zadrži izvajanja te sodbe, se pravi vabila Mikužu, da začne prestajati kazen.
“V današnji ustni obrazložitvi se senat višjega sodišča ni izjasnil o vseh pritožbenih razlogih, zato moram počakati, da bodo sodbo spisali in nam jo poslali. Zato se o sodbi zdaj ne morem izreči,” je dejal Hrvatin, Bratoževa pa je bila brez besed. Brez komentarja, a vidno pretresen nad odločitvijo je bil tudi Mikuž, njegov odvetnik Roman Sevšek pa je le napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.DANIJEL CEK