sobota, 5. marec 2011

Za Prijateljevo likvidacijo 10 tisoč evrov?

Višji sodniki razpravljali o pritožbi Srečka Prijatelja

 

Devetega marca mineva leto od pridržanja poslanca in člana SNS Srečka Prijatelja, ki je od 13. marca v priporu v koprski zlati kletki. Gre za prvega še nepravnomočno obsojenega poslanca v Sloveniji.

"Srečo se ni sprijaznil z obsodbo, ker se ne more, saj ni kriv," pravi njegova žena Aleksandra, ki je bila na istem sojenju, na katerem so Prijatelja spoznali za krivega in ga obsodili na pet let in dva meseca zapora, za pomoč pri očitanih dejanjih obsojena na polletno pogojno kazen.

Prijatelj dela v kuhinji in teče


Družina ga obiskuje trikrat na teden, Prijatelj pa stres premaguje z vsakdanjim desetkilometrskim tekom in delom v kuhinji koprskega zapora. Sedemnajstega februarja je bila na višjem koprskem sodišču pritožbena seja, a stranke v postopku niso bile navzoče. "Z odvetnico sva preverjali razpis obravnav, a seje nisva zasledili. Vseeno sva sodišče prosili za prisotnost na seji, a so naju zavrnili, tudi prisotnost mojega moža so zavrnili," razlaga Prijateljeva žena.

Seje so javne


"Pritožbene seje so načeloma javne in tudi v tej zadevi je bila javna. Naše sodišče ni zavrnilo prisotnosti obeh obtožencev, temveč ju o seji ni obvestilo, ker tega nista pravočasno zahtevala," na vprašanje, zakaj niso dovolili prisotnosti obtožencev, sploh ker so seje načeloma javne, odgovarja predsednica koprskega višjega sodišča Joža Velkaverh. Odločitev višjih sodnikov sicer še ni znana. "Tudi nas ni nihče obvestil, našo prošnjo za prisotnost na seji pa so zavrnili," je potrdil tudi Prijateljev odvetnik Luka Gaberščik. Za sejo je izvedel dan prej.

Deset tisoč evrov sojetniku, če ga likvidirajo


Že preden je Prijatelj pristal v priporu, so mu grozili "zaradi opozarjanj na nepravilnosti v celotnem primorskem gospodarstvu, ne samo v Splošni plovbi", trdi Aleksandra, grožnje pa ne pojenjajo niti zdaj, ko je za zapahi. "Možu tudi v priporu strežejo po življenju, saj so mu sojetniki povedali, da so jim ponujali 10 tisoč evrov, če ga onesposobijo do invalidnosti ali dokončno," pravi Prijateljeva in doda, da so tudi zaradi tega koprsko sodišče že zaprosili, ali lahko v primeru pravnomočne obsodbe kazen prestaja v Kopru in ne na Dobu, "kjer mu po naših informacijah že nekaj pripravljajo".

"Če daš 30 tisoč evrov, bom spravil Srečka iz pripora"


Sumljiva SMS-sporočila dobiva tudi Aleksandra, ki je enega od moških (ime je znano uredništvu) prijavila policistom. "Vedno je tako, telefonski stik, potem pa nič; osebe ne vidiš, ko pokličeš nazaj, je številka nedosegljiva. Običajno takšne klice ignoriram, enkrat pa sem sprejela povabilo in sem se s klicateljem dobila v Postojni. Rekel je, da lahko spravi Srečota iz zapora, da pozna sodnike, da bo povedal, kako naj napiše pritožbo, da bo šlo skozi … Skratka, potem je poklical še enkrat, da je vse uredil, da pa naj mu prinesem 15 tisoč evrov, drugo polovico pa po tistem, ko bo Srečo zunaj. Ko je znova poklical, sem rekla, da jaz tega denarja nimam in da se tega pač ne grem, če ni legalno," razlaga.

Prijavila na NPU


"Potem pa je pošiljal sporočila, zato sem odšla na nacionalni preiskovalni urad in ga prijavila. A ko smo mi povedali, da bo stvar prevzela koprska policija, sem rekla hvala lepa. No, prijavo je prevzela postojnska policija," pripoveduje Aleksandra, zgrožena nad nenavadnim naključjem, da se tudi v Postojni pojavljajo ista imena kriminalistov, kot so se prej v Kopru. A v oči zbodejo imena preiskovalcev in morda le ne gre za naključje, da se s primerom ukvarjajo isti kriminalisti, ki so sodelovali tudi pri preiskavi Prijatelja.

Aleksandra bo tožila policijo, Srečko pa državo


Aleksandra pripravlja ovadbo tudi proti policiji, in sicer zaradi streljanja med hišno preiskavo. "Tožbe zoper policijo, ker je policist med tem, ko je jemal orožje iz omare, sprožil strel, v prostoru pa so bile tudi priče in bi lahko koga poškodoval, še nisem vložila, ker zbiramo dokumente. Devet mesecev sem bila na bolniškem dopustu in obiskovala psihiatrinjo, moramo pa dobiti še neodvisno mnenje psihiatra izvedenca," pojasni poslančeva žena.

Je pa Prijatelj prejšnji mesec vložil tožbo na delovno in socialno sodišče zaradi odločitve mandatno-volilne komisije DZ o zamrznitvi vseh pravic, kar naj ne bi bilo v skladu z zakonom o poslancih. Med priporom ne dobiva poslanske plače, saj mu mirujejo vse pravice delovnega razmerja. Poslansko funkcijo še vedno ima, saj poslancu mandat preneha, če je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev.

Plomba na hišo


"Pred kratkim ga je preiskovalni sodnik zaslišal zaradi drugega postopka. Na začetku je bila namreč vložena obtožnica zoper Marjana Mikuža, moža in mene, Loredano Bratož in Roberta Časarja, potem pa je preiskovalni sodnik naju z možem, češ da nimava nič s tem, izločil iz postopka. Tožilka je dva dni pozneje, midva o tem nisva vedela nič vse do skoraj konca leta, predlagala drugače. Tako, sodišče je tudi ugodilo predlogu tožilke, seveda spet iste kot v vseh primerih, o plombi na našo hišo, in sicer zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi in ker mora Mikužu plačati 50 tisoč evrov po prvi sodbi, ki pa še ni pravnomočna," pravi Aleksandra Prijatelj.
Gordana Stojiljković
Foto: Ana Kovač/siol.net

1 komentar:

  1. Ja pa itak ni nič kriv kakor tudi vsi taki kot on ki so pri koritu zdej pa ni noben nič kriv od kje jim tako bogastvo z redno plačo že ne

    OdgovoriIzbriši