nedelja, 16. januar 2011

Premier Pahor dal Križaniču teden dni časa za pojasnila

Ljubljana, 12. januarja (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor je danes prejel poziv računskega sodišča za razrešitev ministra za finance Franca Križaniča zaradi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja ministrstva pri prodaji deleža v Splošni plovbi. Pahor je ministru dal teden dni časa za pripravo temeljitega pojasnila.
Kot je Pahor zapisal v dopisu ministru Križaniču, ima finančni minister do srede, 19. januarja (upoštevaje ministrove dvodnevne odsotnosti zaradi udeležbe na srečanju finančnih ministrov EU v Bruslju), čas za pripravo temeljitega pojasnila, kdaj, kako hitro in na kakšen način je pristopil k pripravi popravljalnih ukrepov, ki jih je zahtevalo računsko sodišče.
Premiera zanima tudi Križaničev pogled oziroma pojasnilo k dejstvu, da za računsko sodišče predlagani popravljalni ukrepi niso bili zadovoljivi oziroma pravočasni, je še razvidno iz dopisa, ki so ga javnosti posredovali iz kabineta predsednika vlade.
Računsko sodišče je ugotovilo hudo kršitev obveznosti dobrega poslovanja ministrstva za finance. Ministrstvo v odzivnem poročilu namreč ni izkazalo zadovoljivega ukrepa za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prodaji deleža Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe v Splošni plovbi.
Računsko sodišče je zato danes pozvalo premiera Pahorja, naj začne s postopkom razrešitve ministra Križaniča.
uk/mke
12.01.2011 15:15
LDS: Poziv računskega sodišča treba spoštovati
Ljubljana, 12. januarja (STA) - Poziv računskega sodišča je treba spoštovati, so se na odločitev računskega sodišča, ki je premiera Boruta Pahorja pozvalo, naj začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča, odzvali v poslanski skupini LDS.
"Poziv računskega sodišča je potrebno spoštovati. Težko si predstavljam, da bi predsednik vlade glede na visoke standarde, ki jih je postavil v preteklosti, tokrat ravnal drugače," pravi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic.
Računsko sodišče je v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije prodaje deleža v Splošni plovbi navedlo, da je finančno ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja, zato je pozvalo premiera Pahorja, naj začne s postopkom Križaničeve razrešitve.
Ministrstvo za finance v odzivnem poročilu ni izkazalo zadovoljivega ukrepa za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prodaji deleža Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad) v Splošni plovbi.
Predsednik vlade je pred okoli letom dni po pozivu računskega sodišča zaradi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja predlagal razrešitev takratnega okoljskega ministra Karla Erjavca, ki je nato na seji DZ odstopil sam.
jb/mke