petek, 30. maj 2014

OŠKODOVANI

sreda, 28. maj 2014
Srečko Prijatelj: “Oškodovan sem bil jaz!
“Govoril sem, da se je zgodila goljufija, drugega nisem mogel reči. Celo novinarji so ga poimenovali kot goljufa,” je Srečko Prijatelj včeraj pojasnjeval, zakaj se ne čuti krivega, da bi razžalil Marjana Mikuža. Ta ga namreč zasebno toži prav zaradi tega.
Srečko Prijatelj je prepričan, da se Marjan Mikuž, ki ga obtožuje razžalitve, izogiba sodišču
Foto:
·        

NOVA GORICA > Po tem, ko je pred dnevi na novogoriškem sodišču propadel poskus poravnave, se je začelo sojenje Srečku Prijatelju, ki ga njegov nekdanji prijatelj Marjan Mikuž toži zaradi 57 žaljivih telefonskih sporočil in treh žalitev v medijih. Prijatelj krivde ne prizna, znova je zatrdil in dokazoval, da je njega in njegovo družino Mikuž ogoljufal. Pa ne le njega: okrog naj bi prinesel, tako Prijatelj, še številne druge.
“Terjal sem svoj denar”
“Že leta 2009 sem imel utemeljen sum, da dvomim o njegovi poštenosti,” je spomnil na obdobje, ko so se njune poti razšle zaradi posla s parcelami Orleške gmajne. Iz takratnega časa tudi izhajajo sms sporočila, zaradi katerih ga Mikuž med drugim toži. “Nisem bil dobre volje. Napisal sem mu par sporočil. Drugega, kot da sem terjal svoj denar, nisem naredil. Jaz sem se imel za ogoljufanega,” je razložil, zakaj je Mikužu pošiljal sporočila s “krepko” vsebino in dodal, da je bilo oškodovanih ogromno ljudi, med njimi Ivana Ozbič, Tomislav Grahovec, Nikolaj Jerina, Marija Berdon, ki jih je predlagal za priče.
Tudi s časopisnimi članki in drugimi sodbami namerava dokazati, da ga je Mikuž ogoljufal. “Tudi njegova nekdanja tajnica Loredana Bratuž, ki jo je odpustil, ga toži za neizplačan del dohodka. Ko sem bil zaprt, so se iz nekdanje skupne firme pojavljali neplačani računi, prišle so izvršbe tudi na naše nepremičnine, pa na plačo žene ... Iz skupne firme je bil denar prenesen na njegov transakcijski račun. Zaradi tega trdim, da je šlo za goljufijo. Kakor je videti, gre za njegovo življenjsko navado. Če je to oseba, s katero si bil prijatelj, te to še toliko bolj prizadene,” je razlagal Prijatelj: “Želim si, da sodišče zasliši priče, ki so bile oškodovane. Pokazalo se bo, kdo je. Govoril sem le, da smo oškodovani mi in da gre za goljufijo. Njegovim zastopnikom pa predlagam, da od tožbe odstopijo. Dolgoročno bo prišla globoka resnica na dan.”
Kot priča je njegovo različico potrjevala tudi njegova žena Aleksandra Prijatelj: “Če je kdo ogoljufan, razžaljen in izigran, smo to mi.” Na vprašanje Mikuževe odvetnice Sabine Šuštar, ali dejanja, ki jih pripisujejo njenemu klientu, opravičujejo telefonska sporočila (z izrazi prasec, svinja, golazen), je odgovorila: “V takih situacijah včasih pride do tega, da ne moreš brzdati čustev.”
Prijatelj je prepričan, da se Mikuž izogiba
Mikuž včeraj ni povedal svoje različice, saj ga na obravnavo ni bilo. “Jaz sem izgubil vse: čast, delo, družino. Danes ne pride na sodišče, ker se me boji pogledati v oči,” je Prijatelj prepričan, da se Mikuž izogiba. “Težko ostajam ravnodušen. Ne prihaja na obravnavo, izmika se, denar ima v tujini, nič ne bomo mogli dobiti nazaj. Če oškodovanec ne bo prišel, prosim, da upoštevate 288. člen zakona, da se šteje, da je tožba umaknjena. Imam pravico, da ga zaslišim,” je še utemeljeval pred sodnikom Igorjem Majnikom.
Napovedal je, da bo razmislil tudi o tem, da bi Mikuža tožil zaradi razžalitve, saj da je tudi sam prejemal sms sporočila, ki naj bi to dokazovala. Od sodnika je zahteval, da ta sporočila pridobi po uradni dolžnosti. Morda bo vložil tudi odškodninski zahtevek. “Štiri leta sem presedel v zaporu, nepoštena oseba pa je še vedno zunaj,” je še pribil.
Mikuževa odvetnica je zatrdila, da njen klient ni mogel priti zaradi zdravstvenih težav, a da bo “definitivno prišel.” Prijatelj v tem vidi drugačno ozadje: “Ker imam odprt postopek, ne morem dobiti pogojnega odpusta.” Zato bi rad, da se postopek čim prej konča. Ali bo čakal Mikuža ali bo sojenje izpeljal brez njega, se bo sodnik še odločil. Sojenje se bo morda nadaljevalo sredi junija.
MITJA MARUSSIG