torek, 20. maj 2014

Nekatere resnica boli



Vrh obrazca
petek, 9. maj 2014
V tretjem poskusu je novogoriškemu okrožnemu sodniku Igorju Majniku včeraj le uspelo začeti postopek proti Srečku Prijatelju, ki ga Marjan Mikuž zasebno kazensko preganja zaradi razžalitve. Prijatelj ni pristal na poravnavo, ni priznal krivde in zatrdil, da bo dokazal, da je Mikuž res goljuf.
Prijatelj trdi, da je o Mikužu govoril le resnico

NOVA GORICA > “To ni bil nikakršen poskus poravnave, to je bilo izsiljevanje,” je po predobravnavnem naroku pred sodiščem dejal Srečko Prijatelj.
Prijatelja sta paznika po končanem predobravnavnem naroku odpeljala nazaj v zapor na Dobu, kjer prestaja dveletno zaporno kazen zaradi napeljevanja k podkupovanju in sprejemanja podkupnine v poslih s parcelami Orleške gmajne.
Novogoriško okrožno sodišče je minuli ponedeljek strankam poslalo sodbo, po kateri morata Marjan Mikuž in njegova nekdanja tajnica Loredana Bratuž Prijateljevi tašči Leopoldi Stojkovič vrniti 404.640 evrov in plačati obresti za sedem let. Plačati morata tudi dobrih 11.000 evrov stroškov sojenja. Sodba še ni pravnomočna. Zgodba se je zakuhala z zadnjo parcelo, ki jo je Stojkovičeva prodala Luki, zanjo pa dobila 379.350 evrov. Kot se je izkazalo kasneje, je Luka za parcelo plačala skoraj dvakrat več, sodišče v Kopru pa je razsodilo, da si je Mikuž pri tem prilastil 404.640 evrov. Zaradi goljufije je bil Mikuž v Kopru obsojen na leto in pol zaporne kazni.
Ko se je ob koncu posla prijateljstvo med Prijateljem in Marjanom Mikužem krhalo, je Prijatelj začel Mikuža izsiljevati in mu groziti s številnimi telefonskimi sporočili, ko pa je afera izbruhnila na dan, je Prijatelj o Mikužu govoril tudi novinarjem, ki s(m)o njegove besede objavili. Zaradi 57 žaljivih telefonskih sporočil in treh žalitev v medijih je Mikuž proti Prijatelju vložil zasebno kazensko tožbo. Toži ga zaradi razžalitve.
Prvi poskus sojenja je bil že konec januarja letos, pa na sodišče zaradi bolezni ni bilo Mikuža, njegov takratni odvetnik Roman Sevšek pa je dejal, da pričakuje pobudo za poravnavo s Prijateljeve strani. Odpadla je tudi druga obravnava, ki je bila oklicana v začetku marca. Včeraj je obravnava končno bila, le da sta namesto dosedanjega Mikuževega odvetnika pristopili odvetnica Sabina Šuštar in odvetniška pripravnica Lara Mikuž, sicer Mikuževa hčerka.
Pretežka poravnava
Sodnik Igor Majnik je strani najprej vprašal, če sta se pripravljeni poravnati. Novinarji so morali nato zapustiti sodno dvorano, po slabi uri čakanja pa sta Mikuževa in Šuštarjeva prikorakali s sodišča in pojasnili, da poravnave ne bo. O podrobnostih nista želeli govoriti. “To ni bil predlog za poravnavo, to je bilo izsiljevanje,” je bil na drugi strani zgovornejši Prijatelj. “Deset tisoč evrov vnaprej, pa še tri tisoč, pa ne vem kaj ... Odreči bi se moral temu, da bi še kadarkoli in kjerkoli omenjal gospoda Mikuža. To so pretežki pogoji, da bi jih lahko sprejel.”
Namesto poravnave je sodnik Majnik zato začel predobravnavni narok. “Krivde ne priznam,” je na njegovo vprašanje odgovoril Prijatelj in začel naštevati, koga predlaga za priče: Nikolaja Jerino, Ivano Ozbič, Marka Mencina, Loredano Bratuž, Marijo Berdon, Aleksandro Prijatelj, Mileno Kocjan, Tomislava Grahovca, Mikuževo hčerko Laro ter ženo Greto Mikuž Fegic.
Ne sodijo Mikužu
“Razen zadnjih dveh je Mikuž vse ostale oškodoval,” je Prijatelj pojasnil, zakaj bi vabil te priče. “Mikuževo hčerko pa zato, ker je na svoj račun od očeta prejemala nezakonito pridobljen denar in ima v Ljubljani stanovanje, ki si ga sama ni mogla kupiti. Za ženo velja isto, tudi ona ima stanovanje v Ljubljani,” je dodal.
Sodniku je nato predlagal vrsto pisnih dokazov, med drugim tudi sklepa koprskega okrožnega sodišča, s katerima so Mikužu dvakrat zavrnili tožbo, ki jo zdaj zasebno nadaljuje v Novi Gorici.
Predlagal je tudi branje dveh člankov iz našega časnika in enega iz Slovenskih novic ter nekaj drugih sodb. “Z njimi bom dokazoval, da sem imel prav, ko sem trdil, da nas je ogoljufal,” je pojasnil Prijatelj. Odvetnica Šuštar je nasprotovala vsem predlaganim dokazom. “Ne sodi se gospodu Mikužu,” je odvrnila.
“Na desetine ogoljufanih”
“Z resnico,” je na vprašanje novinarjev, kako se bo branil, po koncu obravnave odgovoril Prijatelj. “Zgodbe Mikuževih oškodovancev so pretresljive. Nekateri so ostali brez vsega. Ogoljufanih je na desetine. Mikuž je povsod puščal samo dolgove,” je zatrdil Prijatelj in dodal, da ga čudi, kako je lahko Mikuž še vedno na prostosti.
“Že leto dni ima pravnomočno sodbo, po kateri bi moral začeti prestajati kazen, pa se izmika. Pa drugo sodbo za tri leta, in je še vedno doma. Kako je to mogoče? Jaz spoštujem sodne odločitve in sem se javil na prestajanje kazni, za nekatere pa to očitno ne velja. Zato ker so tajni policijski sodelavci, ali kaj?” Odvetnica Šuštar je na drugi strani povedala le, da bo Mikuž, ki ga danes spet ni bilo zaradi bolezni, zagotovo prišel na sodišče. Sodnik še ni napovedal, kdaj se bo sojenje začelo.
DANIJEL CEK

Ni komentarjev:

Objavite komentar