torek, 20. maj 2014

Mikuža čaka težka pravda



četrtek, 20. marec 2014
Spremenjeno: 20. 3. 2014, 13:26

Mikuža čaka težka pravda
Na koprskem sodišču je Marjan Mikuž pred dnevi umaknil pregon zoper Leopoldo Stojkovič zaradi domnevno krive ovadbe, na novogoriškem sodišču pa bi se morala danes začeti pravda, v kateri Stojkovičeva od Mikuža terja 404.640 evrov kupnine za parcelo.
http://www.primorske.si/getattachment/02aad46c-25c3-40a1-bfca-fb695803c826/.aspx
Prijateljeva tašča od Mikuža terja nekaj več kot 404.000 evrov
Foto: Zdravko Primožič/FPA
·         http://www.primorske.si/getattachment/69249e1a-3e20-4da4-b711-37b5c2436532/.aspx

KOPER, NOVA GORICA > Zadnje dejanje v stranski zgodbi afere Orleška gmajna, ki je kar dvakrat v zapor spravila Srečka Prijatelja (štiri leta za izsiljevanje je odslužil, dve leti zaradi prejemanje podkupnin še prestaja), se bo na novogoriškem sodišču očitno počasi začelo razpletati. V stranski zgodbi sta glavna igralca nepremičninar Marjan Mikuž in Prijateljeva tašča Leopolda Stojkovič iz Orleka.
V ponedeljek bi se moralo na novogoriškem sodišču začeti tudi sojenje Srečku Prijatelju, ki ga Marjan Mikuž kazensko preganja zaradi 57 žaljivih telefonskih sporočil in treh žalitev v medijih. Prvi poskus začetka sojenja je konec januarja propadel, ker na sodišče zaradi bolezni ni bilo Mikuža. Zakaj je odpadla ponedeljkova obravnava, ni znano, so pa v zaporu na Dobu, kjer Prijatelj prestaja drugo kazen, po naših informacijah najprej dobili odredbo, naj ga pazniki pripeljejo, nato pa prejeli še preklic.
Veliko zemlje - veliko denarja
V kupčijah in mešetarjenju s sedemdesetimi hektarji Orleške gmajne, ki jih je koprska Luka drago kupila, zdaj pa na njih še naprej rasteta ruj in brinje, se je znašlo tudi veliko zemlje Prijateljeve tašče. Pravzaprav največ od vseh prodajalcev, saj je Stojkovičeva Luki prodala dobrih deset hektarjev zemljišča. Slabih osem hektarjev ji je Luka plačala po 31 evrov za kvadratni meter (skupno 2,47 milijona evrov), zadnjo parcelo, veliko 2,5 hektarja, pa po 15 evrov za kvadratni meter (skupno 379.350 evrov).
In prav pri tej parceli so se odnosi med njo in Mikužem, nekdanjim družinskim prijateljem njenega zeta in hčerke, povsem skrhali. Luka je za parcelo najprej plačala 15 evrov za kvadratni meter, ta denar je dobila Stojkovičeva, nato pa isto parcelo kupila še enkrat in drugič zanjo plačala 16 evrov za kvadratni meter. 404.640 evrov, kolikor je navrgel drugi nakup, pa ni dobila Stojkovičeva, ampak Mikuževa tajnica Loredana Bratož, ki ga je še isti dan nakazala na Mikužev račun.
Leto in pol zapora
Ko so kriminalisti že prebirali pogodbe in druge listine o Orleški gmajni, je Stojkovičeva med njimi opazila pogodbo o drugi prodaji lastne parcele, za katero je zatrdila, da ni vedela. Od Mikuža je nato te denar terjal tudi Prijatelj, vendar se je njegovo grobo izsiljevanje končalo z aretacijo in obsodbo na štiri leta zapora.
Denar z Orleške gmajne je (bo) v zapor spravil vse tri glavne igralce zgodbe. Srečko Prijatelj je zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža odsedel štiri leta, zaradi napeljevanja k podkupovanju in sprejemanja podkupnine pa trenutno prestaja dveletno zaporno kazen. Nekdanji prvi mož Luke Robert Časar je bil zaradi zlorabe položaja in jemanja podkupnine obsojen na pet let in devet mesecev zapora, na Dobu bi se moral oglasiti jutri do 14. ure. Mikuž pa je bil zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsojen na tri leta in zaradi preslepitve Prijateljeve tašče na leto in pol zapora. Mikužu so začetek prestajanja kazni odložili do konca maja.
Zgodba o spornih 404 tisočakih se je medtem tudi preselila na sodišče, ki je razsodilo, da ima prav Prijateljeva tašča. Mikuž je sicer trdil, da se je Stojkovičeva strinjala s 15 evri za kvadratni meter in mu celo prepustila vso razliko, če bi parcelo prodal naprej po višji ceni, Stojkovičeva pa je trdila, da za razliko ni vedela in da nikoli ne bi pristala na takšno kupčijo.
Tako okrožno kot višje sodišče v Kopru je na koncu verjelo Stojkovičevi in Mikuža zaradi poslovne goljufije obsodilo na leto in pol zaporne kazni, Bratuževo pa na leto dni pogojne kazni.
Bo moral vrniti 404 tisočake?
Ker ga je po njegovem prepričanju ovadila po krivem, je Mikuž še pred začetkom sojenja Stojkovičevi vrnil z enakim orožjem - z ovadbo, ki pa jo je tožilstvo zavrglo. Zato je Mikuž Stojkovičevo sam kazensko preganjal, prejšnji teden pa je sodišče razpisalo obravnavo. Na sodišče je prišel odvetnik Roman Sevšek, ki je v Mikuževem imenu umaknil zasebno kazensko tožbo proti Stojkovičevi. Po pravnomočni obsodbi Mikuža zaradi istega dejanja je bilo namreč več kot jasno, da sodišče ne more razsoditi Mikužu v korist.
Na novogoriškem sodišču pa bi se morala danes začeti civilna tožba, v kateri Stojkovičeva od Mikuža in Bratoževe terja vračilo teh 404.640 evrov. Ker je Stojkovičeva civilno tožbo vložila še pred koncem kazenskega postopka, koprsko sodišče ob obsodbi Mikuža namreč ni razsojalo, ali ji mora tudi vrniti denar. Obravnava v Novi Gorici je bila že nekajkrat preložena, zato je vprašanje, če se bo danes sploh začela. Sicer pa odvetnik Stojkovičeve Branko Gvozdić na podlagi izida kazenskega postopka ne dvomi v izid civilnega.
DANIJEL CEK

Ni komentarjev:

Objavite komentar