četrtek, 28. april 2011

Strogo zaupno tožarjenje slovenskega parlamenta in sodstva v tujini

Ljubljana - Od včeraj na sedežih državnega parlamenta spet sedi 90 poslank in poslancev. V poslanski skupini nacionalne stranke je Srečka Prijatelja, ki mu je zaradi pravnomočne obsodbe na zaporno kazen štirih let prenehal poslanski mandat, nadomestila 33-letna podjetnica Sara Viler, ki se ukvarja z nepremičninami. Toda s tem primer Prijatelj ni končan.

V začetku tega meseca je namreč vodstvo državnega zbora prejelo pismo generalnega sekretarja Interparlamentarne unije Andersa B. Johnssona, v katerem ga obvešča, da je prijavo v povezavi s položajem poslanca Srečka Prijatelja posredoval odboru IPU za človekove pravice parlamentarcev. Ta odbor, pojasnjuje Johnsson, pregleduje sporočila v povezavi  s kršenjem pravic parlamentarcev. Odbor je prijavo prejšnji mesec v Ženevi za strogo zaprtimi vrati, kot vedno,  že obravnaval in začel postopek, ki ga bo nadaljeval na naslednjem zasedanju konec aprila v Panami. Zato generalni sekretar IPU predsednika slovenskega državnega zbora prosi za informacije o poslanski imuniteti Srečka Prijatelja in o tem, ali je državni zbor spremljal  sodni postopek zoper njega.
Johnssona zanima tudi, ali je res, da so Prijatelja aretirali  zaradi jemanja podkupnine, obsojen pa je bil zaradi groženj po telefonu. Slednje je samo ena od navedb v prijavi IPU. Prijavitelj med drugim trdi, da je past Prijatelju nastavila policija, ki je priskrbela tudi denar. Past je policija poslancu nastavila, ker je ta ostro kritiziral vlado in razkrival njene škandale. Še več,  cilj vladajoče koalicije je, da izgubi vseh pet poslanskih sedežev. Nadalje prijavitelj trdi, da je bil Prijatelj priprt nezakonito, da sodišče ni zaslišalo vseh prič obrambe in da je bila obsodba dobesedni zapis tožilčevega sklepnega  govora.
Kdo je prijavitelj, uradno ni znano. Toda navedbe v prijavi, da v času, ko je bil v zaporu Prijatelj ni prejemal plače in da je državni zbor s samo 89 poslanci deloval neustavno, ker ustava določa, da ima 90 poslancev, kažejo na poslansko skupino nacionalne stranke. Njen vodja Zmago Jelinčič vpletenosti v prijavo ne zanika. Pravi, da o tej zadevi ne sme govoriti, ker je zaupna, in dodaja, da gre v primeru Prijatelj, "kot kaže, za veliko piz...jo in gospodje bodo odgovarjali". Zapišimo še, da v državnem zboru obstaja skupina za IPU, ki sestavljajo delegacije za skupščino, v kateri je  24 poslank in poslancev. Med njimi sta tudi poslanca SNS, ki sta  na vrhu seznama poslancev, ki največ potujejo v tujino: Jelinčič in Bogdan Barovič. Slednji je tudi nadomestni član odbora za človekove pravice parlamentarcev IPU in se sej redno udeležuje, toda ne te skupine za IPU ne vodstva parlamenta ni seznanil z namenom omenjenega odbora. Na spletni strani državnega zbora pa še vedno piše, da je kontaktna oseba za omenjeno skupino Srečko Prijatelj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar